כתבה בעתון “בעיר חיפה” מאת איילת אפשטיין – אוגוסט 1999

ומכתב תשובה לעתון שנכתב ע”י יעקב באותו החודש

כתבה על בתי מלון בחיפה 001
ההמשך

כתבה על בתי מלון בחיפה 002
התשובה של יעקב לעתון

06/08/99

לכבוד
“בעיר חיפה”

יעקב בן-צור
 רח’ כרמי 5

חיפה 34556
טל’ 8256898

שלום רב,

ברצוני להתייחס לכתבה מאת איילת אפשטיין, “המלון הראשון בעיר ישמר כבית אבות”, מיום 6.8.99

מלון לב-הכרמל לא היה המלון הראשון בחיפה. קדמו לו בתי מלון רבים.

בספר חיפה ואתריה עמ’ 210 יש מאמר מאת יעקב שורר – מרכז הכרמל. במאמר זה מצוין כי בתים רבים שהגרמנים (הטמפלרים) בנו במרכז הכרמל שמשו כבתי מלון ובתי מרגוע, עוד לפני מלחמת העולם הראשונה. ביניהם הבית שהוא היום בית רוטשילד היה בעבר מלון פרויס אשר נבנה  ב1892- לערך.  הבית שהיום משמש כצרכניה ברח’ קלר היה בית מרגוע. כמו כן הבית של פסטור שנידר ליד גן האם  אשר נבנה ב1892- המשמש היום כמועדון היה בית מלון.

בספר של זאב וילנאי חיפה בעבר ובהווה מ1936- כתוב ” לפי אומדנה יש בחיפה כ 100- בתי מלון מדרגות שונות. בשנים האחרונות נפתחו גם בתי מלון אחדים מדרגה ראשונה. גם על הכרמל קיימים הרבה בתי מלון, קייטנות ובתי הבראה שונים.”

סבי דוד כספרי ובנו נסעו בשנת 1911 מגרמניה לביקור בא”י.  במכתבם מחיפה הם מציינים כי גרו במלון הרצליה. 

ב1928- נבנה ע”י הורי ארנסט והטה וולשטיין, מלון יהודי על הכרמל (כיום- פינת לוטוס קדימה).

המלון תוכנן ע”י האדריכל פרופ’ רטנר. התוכנית  בתקופה ההיא הייתה מהפכנית – כל חדר עם מקלחת חמה ועם מרפסת צמודה, בנין נפרד לחדר האוכל עם מטבח וחדרי בילוי כדי לשמור על השקט בחדרי האורחים.

זה היה המלון הראשון על הר הכרמל שהוקם על טוהרת העבודה היהודית. אפילו את החומרים הובילו עגלונים יהודיים. הביצוע לא היה קל כי מים, חשמל וטלפון היו רחוקים מאתר הבניה.

העונה הראשונה במלון התחילה בחג שבועות 1929 במלוא התנופה, ובתפוסה מלאה עד סוף הקיץ. אך בספטמבר 1929 נותר הבית ריק מאורחים, עקב המאורעות.  משפחת וולשטיין  שקעה בחובות. לא הייתה להם ברירה אלא להשכיר את הבניינים לצבא האנגלי, שנשלח כדי “להשקיט ” את הארץ.  בפברואר 1932 הוחזר המלון לידיהם, נפתח מחדש, שופץ  והורחב. המלון היה קיים עד 1957.

   בברכה
יעקב בן-צור